O Ivici Čondriću

Iz knjige Mate Zovkića i Marka Zubaka: «Ivan Čondrić (1918-1946) Duhovnik mladih»

Don Ivica Čondrić- svećenik mučenik

Rodio se 22. veljače 1918. u Žepču od oca Stjepana Čondrića i majke Ane rođene Knežević kao šesto od osmero djece obitelji Čondrić. Osnovnu školu je završio u Žepču kod sestara Milosrdnica, a treći i četvrti razred u Zenici kod sestara Predragocjene krvi Kristove 1928. Zatim je otišao u Nadbiskupsko sjemenište u Travnik. Tu je završio svih 8 razreda klasične gimnazije. Bio je oprošten od male i od velike mature. Nastavlja bogosloviju u Sarajevu. Mladu Sv.misu imao je 16. veljače 1941. u župi Sv.Ilije u Zenici. Na spomen sličicu mlade mise stavio je citat: «Tko će nas rastaviti od Ljubavi Kristove?»

Iste godine je imenovan katehetom kod sestara Milosrdnica u Sarajevu. Nije dugo ostao , tražio je da ga postave upraviteljem župe Rastovo.

Tu je ostao samo 4 mjeseca, zatim dolazi u Sarajevo za katedralnog kapelana. Ni tu nije ostao dugo, imenovan je katehetom na ženskoj gimnaziji u Sarajevu. Posljednji dekret koji mu je upućen bio je za rodnu župu Žepče, ali ga nije mogao provesti jer je mjenjao katedralnog župnika koji je bio zatvoren. 28. listopada 1945. iz katedrale Udba ga odvodi u centralni zatvor.

Ivica je osuđen na smrt strijeljanjem. Prema zabilješkama ubijen je 24. veljace u 3.50h i zatim pokopan s ostalim osuđenicima na Vracama kraj Sarajeva.